Mød Sustainabeans - AAU CPH’s nye studenterudvalg inden for bæredygtig udvikling på campus

AAU CPH har fået et nyt udvalg bestående af studerende, der engagerer sig i bæredygtige projekter og initiativer på campus. Målet er, at det skal være let for alle studerende og ansatte at tage bæredygtige valg i deres daglige gang på campus.

Studenterudvalget Sustainabeans blev startet op i foråret af seks studerende på By-, Energi- og Miljøplanlægning på AAU CPH. Idéen til udvalget kom, da de studerende i februar var til arrangementet Sustainable City Project i Studenterhuset, hvor man i grupper skulle udarbejde noget bæredygtigt. Og derfra startede projektet med at få et nyt bæredygtigt udvalg op at stå.

Inspiration fra andre studerende

Til at starte med havde Sustainabeans deres primære fokus på, hvordan studiestarten kunne gøres mere bæredygtig. Da de selv var nye studerende, havde de nemlig lagt mærke til, at der fx ikke var nogen skraldespande på kajen. Derfor fik de ved dette års studiestart implementeret DropBuckets, som kort fortalt er bæredygtige skraldespande i pap, der nemt kan flyttes rundt og efter brug kan klappes helt sammen, gemmes og bruges igen senere. Som noget nyt står Sustainabeans også bag en swap station, der ligger på Studentertorvet og allerede er blevet meget populær. Her kan man lægge ting, man ikke længere bruger og tage ting, man gerne vil have.

Udover helt konkrete tiltag som DropBuckets og swap station mener Sustainabeans også, at det er vigtigt helt overordnet at forsøge at skabe en holdningsændring og få folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen:

- Vi vil gerne presse på og gøre det åbenlyst for folk, at det er en god idé at benytte sig af de her ting, der bliver stillet ud, måske tænke i de baner selv og lade være med at smide pant ud i de almindelige skraldespande og i stedet samle det ind. Bare vænne folk til, at det ikke altid behøver at være en ting, der bliver implementeret, men at det at regulere folks adfærd kan hjælpe lige så meget.

Generelt har Sustainabeans stort fokus på dialog med andre studerende på AAU CPH, og derfor afholdte de en standerdag før sommerferien, hvor alle var velkomne til at komme forbi helt uforpligtende og bidrage med deres idéer til, hvordan vores campus kan gøres grønnere.

- Vi fik sindssygt mange gode inputs til standerdagen. Så nu skal vi vurdere, hvad vi skal tage først, og hvad vi egentlig kan. For pointen med det er jo også, at vi gerne vil have nogle flere med, så folk har gang i nogle forskellige projekter på samme tid.

Blandt forslagene fra de fremmødte studerende var et øget fokus på affaldssortering, mindre lys på områder uden mennesker og en del idéer til, hvordan kantinen kan gøres mere bæredygtig, herunder mere vegetarisk mad og afskaffelse af engangskopper.

En grønnere kantine

Site manager i kantinen, Morten Pedersen, mener også, at det giver god mening med et mere grønt fokus i kantinen. Et af de tiltag, der er blevet lavet for at sikre en mere bæredygtig kantine, er et øget fokus på emballage, og engangsservicen er blevet skiftet ud med bionedbrydelig service. Det er også muligt at medbringe sin egen kaffekop og dermed spare på engangskopperne samtidig med, at man får sin kaffe 1 kr. billigere. Selve udvalget af mad er dog en lidt længere proces at få gjort mere bæredygtigt:

- At der ikke er mere økologi og vegetarisk handler ikke om modvilje fra kantinens side. Det handler om de retningslinjer i kontrakten, som vi er bundet af, forklarer Morten Pedersen, der samtidig tilføjer, at han arbejder på at få den særlige tilladelse, der kræves, så der kan komme en ugentlig vegetardag i kantinen.

Til sidst er madspild også et punkt, der er kommet mere i fokus i den daglige drift af kantinen. Hver uge skal kantinen nemlig aflægge rapport, hvor der redegøres for madspildet, og for at mindske dette spild sænkes prisen på sandwich fra kl. 15.

Altid plads til nye medlemmer

Selvom Sustainabeans allerede har gang i en masse ting, er de meget åbne over for nye idéer, og de søger hele tiden nye medlemmer.

- Hvis folk har en mega fed idé og synes, at de godt kunne tænke sig at være med til at implementere og arbejde med det, f.eks. har en speciel kompetence inden for noget og har en indsigt i det, så vil vi mega gerne stå til rådighed og hjælpe med, hvordan de skal kommunikere budskabet ud, og hvem de skal snakke med.

Der er dog ikke nogen specifikke krav, man skal opfylde, for at blive en del af udvalget. Alle, der har lyst til at hjælpe, er meget velkomne. Og man behøver ikke at være bekymret for, at det bliver for tidskrævende at være en del af Sustainabeans. Det er nemlig helt op til den enkelte at beslutte, hvor meget tid og arbejde, man lægger. Al hjælp er velkommen, og der tages hensyn til, at man til tider kan have en presset hverdag som studerende.

- Det, vi også lægger vægt på, er, at vi alle sammen er studerende. Så det er også begrænset, hvor meget arbejde, vi kan lægge i det. Så det fede er bare, at vi kan få lov til at se, at der sker en udvikling, men at det ikke skal være på bekostning af, at man lægger så hårdt et pres, at ens studie ikke kan følge med, fastslår de.

Del dit bæredygtige semesterprojekt

Udover at blive en del af udvalget, opfordrer Sustainabeans også til, at man deler sit bæredygtige semesterprojekt. For dem er det fedt at snakke med andre studerende, som har sat sig så grundigt ind i et emne og måske samtidig har en anden vinkel, fordi de går på et andet studie. Til gengæld vil Sustainabeans gerne være bindeled mellem de studerende og administrationen og undersøge muligheden for at få initiativerne fra semesterprojekterne implementeret på campus.

Kontakt Sustainabeans

Vil du være en del af Sustainabeans? Eller har du et semesterprojekt, du gerne vil dele? Så skriv til sustaina.aau.cph@gmail.com

Hold dig opdateret på nuværende og kommende projekter

Følg Sustainabeans på Instagram